Mi okozza az aknét

AMIT A PATTANÁSOKRÓL TUDNI KELLA

genetikai hajlam az egyik fő oka a pattanások kialakulásának. A nőknél jellemzően a menstruáció előtt jelenik meg az akné. Némely kémiai vegyület is okozója lehet a pattanások kialakulásának, ilyenek például az anabolikus szteroidok és a fogamzásgátlók. A pattanások (aknék) kialakulását okozhatják allergiás reakciók, stressz vagy immunzavarok. A seborrheas típusú betegségek jelentős mértékben hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. A seborrhea a faggyúmirigyek rendellenes működését jelenti, ami fokozott faggyúkiválasztást eredményez. A seborrhea jellemző tünete a „zsíros bőr“, az érintett bőrfelületek zsírosan fénylenek. A pattanás gyulladást jelent, és ha kinyomjuk, újabb fertőzést okozunk. A pattanás eltűnik, de a heg megmarad. Ennek a bőrbetegségnek több neve is van: akné, mitesszer, pattanás, komedó. Ezek mind bőrbetegségek és a faggyúmirigyek rendellenes működését jelentik. Nem szabad bagatellizálni ezt a betegséget. Mint minden betegség, a bőrbetegség is megfelelő gyógyszert igényel. Szabaduljon meg ettől a betegségtől. Hadd lélegezzen a bőre szabadon, és hadd lássanak a környezetében levő emberek egy mitesszerektől és pattanásoktól mentes szép arcot! 

A pattanások (mitesszerek, aknék, komedók) – a faggyúmirigyek betegségét jelentik. A mirigyek bőrfaggyút termelnek, amely megvédi bőrünket a túlzott kiszáradástól, részt vesz a hőszabályozási folyamatban, és védi a bőrt a fertőzés ellen. A férfi nemi hormon (androgén) hatására fokozódik a faggyúképződés, és eltömődik a faggyúmirigyek kimeneti nyílása, amelyen keresztül a faggyú a bőr felszínére jut. Gyulladásos folyamat alakul ki, amely a jelenlevő mikrobák miatt felerősödik. A komedók vagy fekete pontok a bőrfaggyú és a bőr elszarusodott rétegeinek keverékei, amelyek a pórusokban összegyűlnek. Oxigénnel érintkezve ez az elegy oxidálódik, és sötétre színeződik. 
Létezik egy más típusú pattanás is – a fehér fejű pattanások. Ezek szilárd váladékkal teli, kerek, fehér, 1-2 mm átmérőjű kis csomók. A felnőttek bőrén megjelenő pattanások okot adnak arra, hogy az illető orvoshoz forduljon, mivel hormonzavarra, anyagcsere-zavarra vagy belső szervi betegségre utalhatnak. 

HOGYAN ALAKUL KI AZ AKNÉ – A MITESSZER

A mitesszerek vagy aknék – közönséges néven pattanások – a bőrben levő faggyúmirigyek megbetegedését jelentik. Ezek a kellemetlenségek főleg a kamaszkorúakat gyötrik, de az akné későbbi formái előfordulnak a felnőtteknél is. Hogyan keletkeznek a pattanások? Bőrünkön nagy mennyiségű faggyúmirigy található, amelyek az ismert faggyúváladékot bocsátják ki. Ez nem betegség, éppen ellenkezőleg, ez a faggyúréteg védi és hidratálja a bőrt. 
A problémák akkor keletkeznek, ha a bőrfaggyú túlságosan besűrűsödik, és a faggyúmirigyek sejtjei megnagyobbodnak. Ilyenkor a faggyúmirigy eltömődik, és pattanás alakul ki. Ha a faggyúmirigy kimeneti nyílása a bőr felszínén van, akkor a bőrfaggyú a levegővel érintkezve oxidálódni kezd, és sötétre színeződik. Ennek eredménye egy fekete pont vagy egy nyílt komedó. Ha ezután a bőr alatt felhalmozódik a bőrfaggyú, kemény fehér színű golyócska jelenik meg, ez ugyanaz a komedó, csakhogy ez zárt. 
Ha a pattanás begyullad, a bőrön gennyhólyagocskák jelennek meg, amelyek néha meglepő méretűek lehetnek, kifejező vörös színük van – ezek a begyulladt komedók ugyancsak pattanások. Mindebből az a legrosszabb, hogy ha elmúlik a gyulladás, eltűnik a pattanás, ám a bőrön hegek, kis csomók, kitágult pórusok maradhatnak, amelyektől már nehéz megszabadulni. Miért „pattannak ki“ a pattanások. 
Akinek az arcát vagy testét sok pattanás borítja, azt általában az a kérdés gyötri, hogy miért éppen őt sújtja ez a kellemetlen probléma. A pattanások kialakulásának nagyon sok oka lehet. Leggyakrabban a serdülőkorban alakulnak ki a szervezetben bekövetkezett hormonális változások következményeként. Néha felnőtteknél is megjelennek a pattanások. Ebben ugyancsak a hormonok lehetnek a vétkesek, amelyek hatására a bőr alatti faggyúkiválasztás túlságosan aktívvá válik. Az érett kor egyáltalán nem zárja ki a hormonzavarokat. Nem kedveznek az egészségnek a stressz, a belső szervek működési zavarai, a bél diszbakteriózisa sem.